ΕΙΔΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


Υπάρχουν πολλά είδη γάλακτος που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος όπως:

α)  το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που έχει θερμανθεί γύρω στους 72c για 15 δευτερόλεπτα . Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα(εκτός ψυγείου) έχει διάρκεια ζωής 3-4 μέρες δηλαδή έχει μόνο λίγες ημέρες ζωής.




β) Επίσης υπάρχει το παστεριωμένο που έχει υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία χωρίς ωστόσο να μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, και έχει ζωή 6-7 ημέρες.









γ)  Το γάλα μακράς διαρκείας.  H διάρκεια του είναι 6-9 μήνες.Το γάλα υψηλή παστερίωση βρίσκεται σε μεταλλικά ή χάρτινα κουτιά, που διατηρούνται και ΕΚΤΟΣ ψυγείου.


δ) ένα ακόμα γάλα είναι και το εβαπορέ, που είναι γάλα παστεριωμένο μακράς διαρκείας έως 18 μήνες, εμείς ως γνωστό, συμπληρώνουμε και νερό και νερό στη χρήση του.


ε) Επίσης υπάρχει και το γάλα σε μορφή σκόνης, είναι αφυδατωμένα γάλατα.










ζ)Τέλος υπάρχει και το γάλα ζαχαρούχο, που είναι συμπυκνωμένο γάλα και έχει προστεθεί γύρω στο 40% ζάχαρη.


η) Υπάρχει και το light γάλα που είναι γάλατα που έχε αφαιρεθεί ένα μέρος λίπους. Είναι ελαφριά γάλατα, προτείνονται σε όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα ή να αποφύγουν την χοληστερίνη. Θα πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γάλατα διαρκείας να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και η συσκευασία τους να είναι καθαρή.


No comments:

Post a Comment